ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

LAR2

Στα πλαίσια μεταλαμπάδευσης αξιών και ιδεωδών στους νέους σε χαλεπούς καιρούς, η δημοσιογραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, με συντονιστή και υπεύθυνο το φιλόλογο κύριο Δασταυρίδη Αναστάσιο και μέλη της τους μαθητές Γανοχωρίτη Ιωάννα, Ευθυμιάδη Κωνσταντίνο, Πατσίδου Γεωργία, Τσούτσα Ελένη και Χαλίτσιου Ελένη συνεχίζει το έργο της. Στην προσπάθεια διερεύνησης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κύριο Καλογιάννη Απόστολο, ο οποίος τους υποδέχτηκε στο δημαρχείο, παραχωρώντας τους συνέντευξη, μέρος της οποίας παρατίθεται ακολούθως.

Αρχικά δήλωσε ότι πρέπει η Λάρισα να ενταχθεί στο εφαλτήριο ενός άλματος για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ανεξαρτήτως δημάρχου.

Στο φάκελο της υποψηφιότητας ανάδειξης της πόλης μας σε πολιτιστική πρωτεύουσα προβλεπόταν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θα ματαιωθούν πλέον ή κινδυνεύουν να αποκτήσουν χαρακτήρα «επαρχιωτικό»;

Η απώλεια μας στενοχώρησε, δε μας απογοήτευσε όμως. Αξιολογούμε και συνεχίζουμε. Η διαδικασία λειτούργησε ως εργαλείο πολιτιστικού σχεδιασμού. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από εκατό πολιτιστικοί σύλλογοι με δραστηριότητα εξαιρετική αλλά ασυντόνιστη. Μελετήθηκε η ολοκλήρωση των υποδομών όπως η δημιουργία πολιτιστικού χωριού, βοτανικού κήπου, κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσείου εδαφών και γεωργίας στο ΕΘΙΑΓΕ. Ως προς τις εκδηλώσεις, ο δήμος παρά την κρίση έχει ένα δυναμισμό και η δέσμευση μου είναι ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχετικών με τον πολιτισμό ΝΠΔΔ για να τελεστεί ένα μεγάλο μέρος αυτών. Ο φάκελος λοιπόν θα υλοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

Τα κριτήρια επιλογής του χώρου φιλοξενίας προσφύγων; Ενημερώθηκαν προηγουμένως τοπικές κοινότητες; Έχουν ληφθεί υπόψη οι προβληματισμοί αυτών; Θα δημιουργηθούν επιπλέον χώροι φιλοξενίας;

Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες, τρομοκρατημένοι είναι! Η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετική. Αυτές οι ημέρες καταγράφονται στην ιστορία. Την ανησυχία που υπάρχει τη μοιράζομαι με όλους. Ενεργοποιήθηκαν δημόσιοι φορείς, ο στρατός, η αστυνομία, η Υ.ΠΕ. Εμείς συντονίζουμε τις εθελοντικές οργανώσεις σε ζητήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθαριότητας… Είναι αλήθεια ότι δεν ερωτηθήκαμε για τη δημιουργία της δομής. Το κεντρικό όργανο διαχείρισης του προσφυγικού εντόπισε ανενεργά στρατόπεδα. Εδώ υπήρχε μόνο του Ευθυμιόπουλου. Δεν είναι επιλογή μας. Διαμηνύσαμε ότι ο μέγιστος αριθμός φιλοξενίας είναι τα 1500 άτομα. Δε θα επιτρέψουμε να υπάρξει ούτε επιπλέον αριθμός ούτε άλλη δομή φιλοξενίας Φημολογούταν το στρατόπεδο Μπουγά. Δεν υπάρχει περίπτωση διότι είναι ενεργό. Ποτέ ωστόσο δεν αδιαφορήσαμε για τους Λαρισαίους που προστρέχουν στις κοινωνικές δομές λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ως υποψήφιος προεξαγγείλατε το «συμμετοχικό θεσμό» τοπικών φορέων καθώς και τη «Βουλή των Νέων» ηλικίας 7-18. Πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες;

Το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών είναι σημαντικό. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή διαβούλευσης που περιλαμβάνει 37 φορείς. Συνεδριάζει, τοποθετείται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά ένα πρόγραμμα λαϊκών συνελεύσεων. Θα ήμουν ευτυχής αν έφτανε σε επίπεδο συμμετοχικού προϋπολογισμού. Έχουν ωστόσο αλλάξει οι συνθήκες, υπάρχει απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Η βουλή των νέων δεν έχει υλοποιηθεί και λόγω της πολλής δουλειάς του πρώτου χρόνου και γιατί αυτή η υπόθεσή πρέπει να οργανωθεί καλά. Ο αντιδήμαρχος παιδείας δηλώνει ότι μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει.

Με δεδομένη την παλαιότητα των σχολικών κτηρίων και δυστυχή φαινόμενα όπως η παύση λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, ο Δήμος πράττει τα μέγιστα για την πνευματική ανύψωση των πολιτών;

Χρειάζονται σχολεία. Ένα σχολείο για να γίνει απαιτούνται εκατομμύρια. Παράδειγμα η συνοικία της Φιλιππούπολης ζητά τη δημιουργία ενός δεύτερου. Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς θετικά και να διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ. Η λύση βρίσκεται στην κατανομή του μαθητικού δυναμικού. Τη ζήτησα από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και ακόμα την περιμένω. Το σχολείο όμως ειδικής αγωγής που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους θα έρθει στην πόλη. Τα Κ.Δ.Β.Μ καταργήθηκαν με κεντρικές αποφάσεις. Ξεπερνάμε τέτοιες αρνητικές εξελίξεις. Η Λάρισα εντάχθηκε στο δίκτυο της Unesco για την «Πόλη που Μαθαίνει», μια μορφή δια βίου μάθησης. Πρέπει να ανέλθει το πνευματικό επίπεδο για να λειτουργήσουμε πιο σωστά ως κοινωνία.

LAR1

Πολιτιστικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ Πηνειού-παζάρι) , με τη σημερινή τους μορφή , συντελούν στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου;

Η διοργάνωση εκδήλωσης εύκολη , όχι αρκετή. Χρειάζεται στρατηγική ώστε η πόλη να γίνει προορισμός. Ανατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μια μελέτη marketing που ολοκληρώθηκε τώρα. Ζητά λοιπόν από το δήμο να υπάρξει δομή σχεδιασμού της εξωστρέφειας της πόλης.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη στην Ελλάδα στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εκτεθεί έργα πολύ περισσότερα από το παρελθόν; Ότι το διαχρονικό μουσείο περιλαμβάνει την ιστορία ολόκληρης της περιοχής; Την ύπαρξη ανώτερης σχολής χορού; Όλα αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν με δυναμισμό. Τέτοιες μελέτες στο παρελθόν δε χρησιμοποιήθηκαν. Αρνητικό παράδειγμα ήταν μελέτη το 2000 που ανέλυε την οικονομία της πόλης τα επόμενα χρόνια. Έμεινε σε κάποια ράφια. Η εκβιομηχάνιση και η έκρηξη των υπηρεσιών προσδιοριζόταν από τότε. Έπρεπε να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι υποδοχής των υπηρεσιών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός αγοράς και υπηρεσιών σε τρία οικοδομικά τετράγωνα. Επιμένω στην ανάγκη σχεδιασμού που θα αναπληρώσει την απώλεια της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Ποιος ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών σε επίπεδο καθημερινότητας;

Διορθώνουμε τα στραβά μιας μεγάλης προηγούμενης περιόδου. Βρισκόμαστε εν μέσω αλλαγών στη διαχείριση των απορριμμάτων, την οδοποιία, τη ΔΕΥΑΛ κ.α.

Κίνηση πολιτών διαμαρτυρήθηκε για την περιβαλλοντική ανάπλαση του φρουρίου ισχυριζόμενη πως θα επηρεάσει αρνητικά τα αρχαιοελληνικά κειμήλια. Ποια η θέση σας;

Το έργο είναι συγχρηματoδοτούμενο. Είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που ήμουν υποχρεωμένος να υλοποιήσω και υπέγραψα τη σύμβαση. Αναβαθμίζει την περιοχή με βιοκλιματικά υλικά και γεωθερμία. Στοιχεία αυτού είναι τα σκίαστρα και «οι σιδεριές». Αυτά σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι ούτε το 10% του έργου. Αν με δημοψήφισμα αποφασίζαμε ότι δε μας αρέσουν θα μπορούσαμε να τα ξηλώσουμε. Υπάρχουν όμως δεσμεύσεις από την ΕΕ. Οι μετρήσεις το καλοκαίρι πρέπει να αποδεικνύουν τη γεωθερμία αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν πίσω 4 εκατομμύρια. Στα συγχρηματοδοτούμενα δε έργα σε ορίζοντα πέντε ετών δεν επιτρέπεται τροποποίηση. Οι συγκεκριμένοι συμπολίτες παρουσίασαν το έργο στο 40% της εξέλιξής του. Να εκφράσει η ομάδα την άποψή της. Αυτοί που αποφασίζουν όμως είναι οι αρμόδιοι εκλεγμένοι φορείς. Το ότι θέλησαν να αποφασίσουν κιόλας ήταν το μεγάλο λάθος. Τα όποια αρνητικά στοιχεία του έργου θα τα διαχειριστούμε αλλά δε θα ζητήσουμε 4 εκατομμύρια από την κοινωνία της Λάρισας επειδή κάποιοι έτσι το θέλησαν.

Για την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ;

Είναι σοβαρό ζήτημα η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Δείχνουμε την ευαισθησία μας. Δημιουργούμε το πρώτο ηχητικό στούντιο βιβλίων σε cd στην Ελλάδα για τυφλούς. Λειτουργούμε το λευκό ταξί. Διαμορφώσαμε κοινωνικό τιμολόγιο σε επίπεδο τελών. Έχουμε πολλά όμως ακόμα για να είναι η Λάρισα προσβάσιμη πόλη.

Πώς βλέπετε το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;

Έχει χάσει το αυτό-. Έχουν επιβληθεί έλεγχοι από πλήθος φορέων που όφειλαν να υπάρχουν αλλά φτάνουν στο άλλο άκρο και δυσχεραίνεται η υλοποίηση αποφάσεων. Είναι χειρότερα από την προ κρίσης περίοδο. Πρέπει να αυξηθούν οικονομικοί πόροι και αρμοδιότητες λόγω της εγγύτητας αυτοδιοίκησης και κοινωνίας. Ποτέ η κεντρική διοίκηση δεν εμπιστεύτηκε την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα θεσμό που παράγει ένα έργο ουσιαστικό. Χωρίς όμως αυτή η κατάσταση θα ήταν τραγική. Δίνει ανάσα στην κρίση.